Rengöra Saxkåpor

Tips och frågor. Motorer, reparationer, felsökning, trimning.
56:an
Forumsponsor
Inlägg: 11130
Blev medlem: 27 jan 2011, 00:00

Rengöra Saxkåpor

Inlägg av 56:an » 05 apr 2012, 00:33

<div class=KonaBody><!-- <EdIndex> -->Sedan dator och Internet kom in i huset har dessa av någon outgrundlig anledning blivit en central i tillvaron. Mycket sittande på en stol med andra ord... :oops: Tyvärr har det gått ut över andra tidigare viktiga sysslor som gjordes med handverktyg och maskiner.

Nu har jag emellertid lyckats slita mig från datorn någon timme eller två under ett par kvällar och gjort iordning ett par Sachskåpor som ska vidare till en Sachs-entusiast.

För länge sedan när den här tvåhjuliga tingen var nya och populära i vardagen kunde man lätt som en plätt tvätta ren en kåpa i ett fotogenbad. Men det som var enkelt då är desto svårare idag då fyrtio år gammal smuts och olja torkar till en fast och seg massa, ungefär som juletidens "knäckgodis".

Visst OK, man kan lägga i blöt i fotogen/lacknafta och skrubba sedan med en pensel när massan lösts upp men det lockar mig inte alls därför jag numera får allergiska reaktioner vid kontakt med lösningsmedel och andra starka syntetiska dofter. Parfym t.ex. är rena skräcken för mig, jag kan få andnöd... inte skoj alls... :(

Nä, jag rengör helst torrt och därför har jag stort intresse av diverse knivar, borstar, skrapverktyg m.m. Ett av mina första inköp på Tradera i höstas var ett gäng stålborstar. Det var väl något halvdussin kanske.... Med följde några mässingsborstar och jag undrade då vad jag skulle med dem till.

Till Sachskåporna skulle det visa sig att dessa mässingsborstar var vida överlägsna eftersom de inte repade materialet i kåporna. Jag försökte lite först med vanlig stålborste men jag slutade direkt när jag såg att borsten gjorde små repor. (Det går att se på en av kåporna på bilderna innan lackningen.)

Ni ser själva på bilderna nedan. I den stora burken är det lacknafta (äckligt) och en pensel med styv borst. Jag tvättade kåporna hastigt i lacknaftan efter borstningen. Det fattas på bilden en 6,5 mm borr som jag använde och rengöra skruvhålen med. Måste också säga det var över 10 år sedan jag höll i en burk med sprayfärg och det blev också en liten rinning på undersidan av den ena kåpan. Jag sprayade kåporna vid 18-tiden ikväll då det var nästan vindstilla och det måste det vara om man lacksprayar utomhus annars blåser färgen iväg. Vindstilla betyder också att gaserna inte far iväg direkt och jag fick gå fram spruta några tag, sedan springa undan tills lukten skingrats, därefter gå fram igen osv.
  • Bild

    Bild

    Bild
Hur som helst, nu får kåporna duga, jag gör inte mer åt dem och jag har gömt dem på ett hemligt ställe utomhus och där färgen får torka under natten....
  • :mutt:
<!-- </EdIndex> --></div>