Med polsk budget!!

Original- och bruksrenoveringar samt Custombyggen.
Peter Holbrant
Forumsponsor
Inlägg: 426
Blev medlem: 26 feb 2016, 22:08

Med polsk budget!!

Inlägg av Peter Holbrant » 03 apr 2016, 22:21

Denna söndagen har varit en lång sådan!!
Hämtat hem mitt senaste objekt tillika fynd En Komar ZZR från 60 talet inte forskat närmare om exakt ålder men det kommer vart det lider!! Redan förra året var jag lite nyfiken på just en sådan!! Något vet inte vad tilltalade mig när jag såg exakt en sådan här till salu första gången..
komar.jpg
3050kr tradera fynd!! Eller kanske början på nästa helvete??
2.jpg
Många mil med min 31åriga pålitliga Toyota för hämta hem fyndet..
Mopeden såg robust ut och priset var mycket tilltalande!! Efter en snabb koll på de "vanliga" mopedsidorna avskräckte mig en hel del!! Då det var tunt om inte helt utan reservdelar till modellen!! Så den gången vart det ingen affär!! Men nu fick jag åter syn på en och denna gång forskade och frågade jag lite mer och fann svar!! Finns gott om delar i Polen till Komar som för övrigt var tillverkad där av Romet.

Lite mer information och mopeden var känd som långsam bruksmoped med lite tveksam kvalite. Men även den billigaste av mopeder på Svenska marknaden halva priset mot många andra mopeder!! Polsk budget lockat fler än mig!!
23.jpg
23.jpg (35.08 KiB) Visad 6126 gånger
24.jpg
24.jpg (165.09 KiB) Visad 6126 gånger
Efter att rotat runt lite mer visade sig dock delar finnas gott om och till fantastiskt låga priser!! Alltså ett motorreparations kit innehållande 60cc cylinder,kolv,topplock,förgasare,vev,lager och samtliga tätningar packningar!! Allt detta till de löjliga priset av 275 zloty alltså under 600kr!! Jojo nu snackar vi möjlighet till mycket mopedhobby till Polsk budget!!
22.jpg
275 Zloty jodå man kan skratta hela vägen till banken detta fina kitt för löjliga summan kommer bli bra billigt och trevligt bygga Komar!!
Detta avgjorde och glädjen vart hög när jag vann mitt tradera fynd till det "braiga" priset 3050kr!!
3.jpg
Sagt och gjort söndagen vigdes åt att hämta hem mitt fynd och en plan har redan utformats över fortsatt arbete!! Jag ska göra precis tvärt emot mina tidigare byggen!! Se projekttrådar om familjemoped och Comet på mitt vis!! Mina byggen brukar spåra ut rejält.. Något som inte ska få ske med denna budgetmoped ska jag bevisa för mig själv att jag även är kapabel bygga billigt och bra!! Krama ut det mesta av slantarna och få mycket hobby för liten peng låter enkelt men blir säkert svårare än jag tror!!
4.jpg
5.jpg
6.jpg

Sydstatare
Inlägg: 183
Blev medlem: 03 nov 2015, 17:50
Ort: Vena

Re: Med polsk budget!!

Inlägg av Sydstatare » 03 apr 2016, 22:34

Återigen ett kul o intressant projekt. Kommer garanterat följas...
Puch, Crescent, Rex, Zundapp
O såklart V8

Peter Holbrant
Forumsponsor
Inlägg: 426
Blev medlem: 26 feb 2016, 22:08

Re: Med polsk budget!!

Inlägg av Peter Holbrant » 03 apr 2016, 22:41

Nu råkar jag just vara lite allergisk mot patina!! Som reparatör och för all del veteranentusiast! Anser jag visst, patina är snyggt. Men inget för mig!! Patina är mer ett ord för att slippa renovera. Inget fel i detta heller. Men svårt för mig äga något som jag vet jag kan göra bättre. Det går liksom emot hela min yrkesheder! Där ligger nu utmaningen med polsk budget innebär att bygget ska ske till låg budget hela vägen visst motorrenovering av nya delar mopeden måste vara pålitlig men i övrigt mycket begagnat renoverat och återvunnet gärna fått för att hålla budgeten tillräckligt Polsk och min utmaning att bygga bra billigt gärna ännu billigare!!
7.jpg
Patina eller kan bara bli snyggare en smaksak
8.jpg
I behov av service och puts ska nog bli pålitlig vad det lider..
9.jpg
Hmm undra om det räcker gnugga med folie här?? Ändå en polsk budget som ska hållas men färg är snyggt och billigt..
10.jpg
Här räcker inte färg i alla fall... Men ny fälgbana i Polen... 49 zloty överkomligt även innom budgetramen..
12.jpg
Plast brukar gå få fint med tvätt annars fungerar lackera pärlemovit åxå..
Dock finns patina så det räcker och blir över!! Så utmaning finnes och ser fram emot utmaningen. Dess utom saknas ett par kåpor(någon som har liggande billigt??) Just nu startar mopeden knappt surar ner sig ger dock kalas gnista så första utmaningen ligger i få igång och gå bra med delarna som finns.. Just nu sitter en passande Bingförgasare troligen 12mm sådan och felbestyckat misstänker även tändning står helt fel alltid något att starta arbetet med!! Men först först måste Cometen bli klar men nog kliar det ta tag i projektet.
13.jpg
Patina japp en hel del men via bläster och lite färg snart snygg och fin..
16.jpg
Uselt krom och buckligt kräver nog mer än fix tyvärr..
20.jpg
Tanken klart fräschare än övrigt men får sig nog en omgång lack och dekaler ändå..
17.jpg
Reglage räcker nog putsa lite styret dock bortom räddning slår jag på stort kanske nya handtag åxå..
Utöver patinan finns det lite historia att ta hand om lite krökta stag buckligt/böjt kedjeskydd trasig baklampa och väl konstig fjädringsegenskap på främre stötdämpning!! Så en blandning av renovering nytt och begagnat kommer krävas!!
14.jpg
Sprucket glas och bucklig dum kombination

Peter Holbrant
Forumsponsor
Inlägg: 426
Blev medlem: 26 feb 2016, 22:08

Re: Med polsk budget!!

Inlägg av Peter Holbrant » 03 apr 2016, 22:49

15.jpg
18.jpg
Konstig krökning tveksam ståltrådslagning blir lite metallslöjd
19.jpg
Finns mer av den varan!! Visst kanske historia patina och personlighet för många men i min värld som reparatör ytterligare en sak som kan förbättras..
Ser i alla fall fram få sätta fart med detta snabbast möjligt efter en drös andra måsten.. Kommer jag lyckas??? Eller spåra ut?? Kanske ge upp??(dock mindre troligt) Allt återstår se. Kommer uppdatera lite tunt nu i början. Då en Comet ligger klart före detta projekt.. En Comet som byggs efter att bli "Skrikande Diskret"!! Ett original kustombygge alltså ombyggt men mitt original!!
21.jpg
Jodå där står de NÄSTA OCH NÄSTAN KLAR!! Nog fan är man knasig hade man levt i indien troligen varit fakir till yrket för viss mått av självplågning måste det ändå vara!! Tur skaparglädjen ger mycket tillfredställelse åxå..
Dessutom är vila i byggplaner inget annat än nödvändigt stillestånd då en viktig planering sker.

Väl mött fortsättning vad det lider.....

HSE
Inlägg: 4687
Blev medlem: 01 apr 2012, 23:00
Ort: Romelanda

Re: Med polsk budget!!

Inlägg av HSE » 04 apr 2016, 07:12

Intressantaste projektet på länge :D Jag älskar budgetprojekt och Komar dyker inte direkt upp ofta här. Jag har aldrig skruvat på en sådan men har alltid misstänkt att kvalitén ligger på samma nivå som hos Jawa som jag skruvat en del med utan att bli imponerad...

Användarvisningsbild
T M
Forumsponsor
Inlägg: 1522
Blev medlem: 30 maj 2013, 08:16
Ort: Mellanöstern i Halland

Re: Med polsk budget!!

Inlägg av T M » 04 apr 2016, 15:36

:twisted:
Har ett svagt minne av att det var IC (OK) som importerade dem?
Lätt bobbade skärmar weinmann alu fälgar ett tyket aphäng samt en skränig pipa kan bli bra

Hittade dessutom nåt kul här:
http://www.veteranmopeder.com/moppesnac ... iew=unread
:?: Kokusan :?:

Peter Holbrant
Forumsponsor
Inlägg: 426
Blev medlem: 26 feb 2016, 22:08

Re: Med polsk budget!!

Inlägg av Peter Holbrant » 04 apr 2016, 23:16

Ja barnvecka så inget mekande för min del men här planeras dubbelt upp!! Dels avslutningskapitlet på nuvarande objekt. Men även starten av renoveringen av Komar:en

Har i nuläget bestämt mig för att grunden blir trimkitt ovan!! Fortfarande inte inte riktigt kunnat tackla priset på det kittet... Trots allt är Komaren lätt att gilla!!

Men budget ska hållas strikt!! Minimerar Kromet till fälgbanor, styre,tuta. Resterande före detta kromade detaljer(nuvarande öhh patina) får en släng silverfärg + klarlack!! Nytt gummi till sadel och handtag! Toppar med nya grepp, alltid trevligt. Tanklock lackeras pärlemovit samt klarlack kommer duga gott.. Motorn snyggas till med lite puts nya lameller. För driftsäkerhetens skull blir det nya vaiers samt ev komplett tändsystem men mitt nuvarande kontrolleras och mäts noggrant för sparade 107 Zloty är åxå en peng.. I övrigt behövs en ny baklampa...
28.jpg
98 zloty för två som det mesta till denna mopeden överkomligt..214kr
27.jpg
Lite krom och trafiksäkerhet för 14 Zloty (30kr)
33.jpg
komplett avgas inkl allt i budgetsvar 105 Zloty 230kr mm men kanske kan prutas bort har nog hyfsad kromad liggande!!
29.jpg
två grepp för 40kr är en slant som lyfter bra..
I övrigt blir det till att lackera lite tänkte först nöjt mig med en sprayburkslackering men nu är det ändå en budgetrenovering så blir lite hederlig 2k lack men sparar in på färgen genom att byta spruta tänker lackera med en liten airbruch vilken kommer pruta ner färgspill till lite!! Ett enkelt projekt i stort sett!!
30.jpg
baklampa 28 Zloty men här finns möjlighet till tradrafynd också (61kr)
26.jpg
För driftsäkerhet kanske en ny komplett tändplatta kan behövas? Men här inte säker att det behövs 107Zloty ändå en slant..230kr
31.jpg
för 14 zloty känns det "lite korkat" att inte utföra ett lamellbyte 30kr
35.jpg
Men ny gummisadel en nödvändighet då lika bra slå till stort och färgmatcha handtag med tjusiga zzr detaljer för 260kr känns det tillräckligt fyndigt för det lyftet..
Problem lär finnas på önskelistan för där behövs saknade sidokåpor och verktygslåde misstänker dessa bitar blir svårfunna men viktiga!!

I stort tror jag nog detta var det mesta som behövdes visst ett styre också men här vill jag känna lite på alternativen före. Men denna mopeden kommer bjuda på prisvärdhet i det mesta!! Dessutom viss komfort-trim med 60cc knappast en raket, men väl just hobby till låg budget..

SS440-80
Forumsponsor
Inlägg: 456
Blev medlem: 20 okt 2014, 21:33
Ort: Fredriksberg. Dalarna.

Re: Med polsk budget!!

Inlägg av SS440-80 » 15 apr 2016, 17:59

Nu ligger det en verktygsväska på Tradera som är väldigt lik Komars. Den som ska sitta mellan sadelstolpen och pakethållaren.

En länk:http://www.tradera.com/item/344393/2560 ... moppen/url

nilenos11
Inlägg: 2
Blev medlem: 07 mar 2016, 19:41
Kontakt:

Re: Med polsk budget!!

Inlägg av nilenos11 » 16 apr 2016, 08:04

Peter Holbrant skrev:Nu råkar jag just vara lite allergisk mot patina!! Som reparatör och för all del veteranentusiast! Anser jag visst, patina är snyggt. Men inget för mig!! Patina är mer ett ord för att slippa renovera. Inget fel i detta heller. Men svårt för mig äga något som jag vet jag kan göra bättre. Det går liksom emot hela min yrkesheder! Där ligger nu utmaningen med polsk budget innebär att bygget ska ske till låg budget hela vägen visst motorrenovering av nya delar mopeden måste vara pålitlig men i övrigt mycket begagnat renoverat och återvunnet gärna fått för att hålla budgeten tillräckligt Polsk och min utmaning att bygga bra billigt gärna ännu billigare!!
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
12.jpg
Dock finns patina så det räcker och blir över!! Så utmaning finnes och ser fram emot utmaningen. Dess utom saknas ett par kåpor(någon som har liggande billigt??) Just nu startar mopeden knappt surar ner sig ger dock kalas gnista så första utmaningen ligger i få igång och gå bra med delarna som finns.. http://www.casinofavoriter.com Just nu sitter en passande Bingförgasare troligen 12mm sådan och felbestyckat misstänker även tändning står helt fel alltid något att starta arbetet med!! Men först först måste Cometen bli klar men nog kliar det ta tag i projektet.
13.jpg
16.jpg
20.jpg
17.jpg
Utöver patinan finns det lite historia att ta hand om lite krökta stag buckligt/böjt kedjeskydd trasig baklampa och väl konstig fjädringsegenskap på främre stötdämpning!! Så en blandning av renovering nytt och begagnat kommer krävas!!
14.jpg

Wow nu blir jag lite avundsjuk... en riktig oslipad diamant din komar. Du bara måste hålla oss uppdatera över hur det går egentligen slider_score.gif slider_thankyou.gif
Senast redigerad av 1 nilenos11, redigerad totalt 1 gånger.

Peter Holbrant
Forumsponsor
Inlägg: 426
Blev medlem: 26 feb 2016, 22:08

Re: Med polsk budget!!

Inlägg av Peter Holbrant » 16 apr 2016, 09:10

SS440-80 skrev:Nu ligger det en verktygsväska på Tradera som är väldigt lik Komars. Den som ska sitta mellan sadelstolpen och pakethållaren.

En länk:http://www.tradera.com/item/344393/2560 ... moppen/url
Missade nog denna eller fungerade länken dåligt får leta..

OutbackJack
Forumsponsor
Inlägg: 311
Blev medlem: 10 jul 2008, 23:00
Ort: Jönköping

Re: Med polsk budget!!

Inlägg av OutbackJack » 16 apr 2016, 12:30

Peter Holbrant skrev:Nu råkar jag just vara lite allergisk mot patina!! Som reparatör och för all del veteranentusiast! Anser jag visst, patina är snyggt. Men inget för mig!! Patina är mer ett ord för att slippa renovera. Inget fel i detta heller. Men svårt för mig äga något som jag vet jag kan göra bättre. Det går liksom emot hela min yrkesheder! Där ligger nu utmaningen med polsk budget innebär att bygget ska ske till låg budget hela vägen .. gärna fått för att hålla budgeten tillräckligt Polsk och min utmaning att bygga bra billigt gärna ännu billigare!!
]
Helt rätt, "patina" är bara en dålig ursäkt..
Vi måste passa på och köpa östatsmoppar medans det är billigt, och ffa medan delarna är billiga och innan de lär sig ta betalt..!
Har en Jawa stående och har kollat res dels priserna i "hemlandet"
Nästan gratis och fraktkostnaden till dyr-Sverige är löjligt låg...
Senast redigerad av 1 OutbackJack, redigerad totalt 16 gånger.

Tomas
Forumsponsor
Inlägg: 469
Blev medlem: 01 jan 2008, 00:00
Ort: Huddinge

Re: Med polsk budget!!

Inlägg av Tomas » 16 apr 2016, 13:38

Peter Holbrant skrev:
SS440-80 skrev:Nu ligger det en verktygsväska på Tradera som är väldigt lik Komars. Den som ska sitta mellan sadelstolpen och pakethållaren.

En länk:http://www.tradera.com/item/344393/2560 ... moppen/url
Missade nog denna eller fungerade länken dåligt får leta..
Det var ett "/url" för mycket på slutet:
http://www.tradera.com/item/344393/2560 ... eranmoppen

eller här, kanske? http://www.tradera.com/item/344400/2559 ... teranmoped
--
Mustang 579 Sport -57
Crescent 1136 -59
Monarscoot 901269 -69
Zündapp 422 -56
Suzuki GT380 -72
Triumph Bonneville T100 -13

SS440-80
Forumsponsor
Inlägg: 456
Blev medlem: 20 okt 2014, 21:33
Ort: Fredriksberg. Dalarna.

Re: Med polsk budget!!

Inlägg av SS440-80 » 16 apr 2016, 15:57

Ja jäklar! Sorry…
Men visst var den fin och slutpris 100kr var ju inte mycket.

Peter Holbrant
Forumsponsor
Inlägg: 426
Blev medlem: 26 feb 2016, 22:08

Re: Med polsk budget!!

Inlägg av Peter Holbrant » 21 apr 2016, 19:24

Nöjd nöjd trots jag inte ens hunnit påbörja renovering av Komaren lyckades jag vinna hem verktygsväskan jag blev tipsad om.. Bockar och tackar för tips..
37.jpg
36.jpg
Att jag skulle ha samma tur med motorkåpor räknar jag inte med men kan hoppas och håller utkik. Men nu glädjas över väskan 95kr hemma får ses som ett bra fynd, av ett svårfunnen del!! Räknar kunna piffa upp den, till i alla fall bra med lite färdigheter från lumpartiden. Just nu i sluttampen med färdigställande av ett annat objekt. Vilket är lite raka motsatsen till detta bygge!! Såg igår att bara dekaler till den hade kostat 2037kr från dekaltrim 450kr Puch Weiser 617kr Lelles mc samt 350kr för hjälp få monterat tankdekal!! Alltså nästan 3500kr bara på klistermärken hmm tur jag inte håller koll på totalpris på Cometen..

Men full koll på mitt budgetbygge för nu upp till bevis att hobbyn inte behöver kosta skjortan och fredagspizzan..
38.jpg
En viktig detalj i detta bygge..
39.jpg
Föra ordentlig bok från början ska kanske hjälpa detta bygge för som vanligt spåra ut..

Peter Holbrant
Forumsponsor
Inlägg: 426
Blev medlem: 26 feb 2016, 22:08

Re: Med polsk budget!!

Inlägg av Peter Holbrant » 21 jun 2016, 23:56

Skrattar bäst som skrattar sist!! Tyvärr vart det inte jag denna gången(heller)!! Eller nog tusan finns gud. Men nog fan ogillar han mig!!

Tänkte lagt en förmiddag och fått igång Komaren idag!! Lätt som en plätt inte mycket teknik i ett järnspett!!
Sagt och gjort Moppen flyttades fram förgasaren skulle inspekteras!!
Satt en fabriksny 15mm bing förgasare modell troligen Puch på den!! När jag hämtade den sade ägaren att den gick lite illa orent spottade fräste och detta troligen berodde på felbestyckad förgasare!! Efter några "puffiga" försök till start konstaterades att det var mer än orent!!

Loss med lite plåtar och sen skrattade jag högt för mig själv!! Förgasaren låg näst in till helt lös utanpå ett "för litet" insug!!
Fick mig ett rejält bonusgarv när jag såg ett allt för litet luftfilter monterat med en gipsskruv med rejäla glipor runt om!! Varför och hur det var tänkt fungera vet jag däremot inte!! Men när gapskrattet lagt sig och tårarna var torkade. Så kunde jag krasst konstatera att det filtret gjorde då ingen som helst nytta. Kommer bli en lätt plätt få igång polacken!! ska bara...

Jaja först hitta något lämpligare bygga förgasare på. En 15mm på den cylindern blir inget bra!! Efter mycket rotande i förgasarlådan! Så var det bättre upp! Vet inte varför eller hur men hittade troligen en originalförgasare eller i alla fall en som passade perfekt!!
Vilken gicks igenom rengjordes monterades!!

Underbart nu ska polacken brummas igång!! Japp sen var det färdigskrattat!! Surt sa räven och nog var det ättika smak allra minst!!
Motorn går inte runt vet inte hur var när varför men motorn vart tokstum!! Måste stått vatten både i motor som i cylindern. Vilken troligen kom dit under hemtransport i ösregn. Sannolikt genom obefintligt monterad förgasare!! Man kan inte tänka på allt ångrar nu att jag inte lade någon timme i våras. Nu var ju ändå motorn tänkt att renoveras. Men hade varit kul fått kört lite innan!! Samt än kuligare bara fått monterat cylindern och hunnit med något rally med den!! Tja vem vet om tummen sitter löst och lite tid finns över så möjligt det hinnes ändå!!
50.jpg
När skratten lagt sig var det stumt..
48.jpg
Jaja nu suttit vid datorn en stund!! Blir till att investera men på polskt vis naturligt vis!!

Shoppinglistan blir!!
2xfälgbanor
72 ekrar
koppling/handbromsgrepp
kedja
lameller
cylinder /60cc
topplock /60cc
vev
kolv
samtliga lager packningar tätningar
spårkil
summa totalt 880kr

Som ska investeras ytterligare i sadelgummi och handtag samt dekaler!! Men detta får vänta till i morgon efter dubbelkollat att dekalerna blir rätt men ytterligare en slant på 305kr!!

Till mitt försvar inte mycket som är onödigt och det är svårt hitta begagnade delar till Komar!! Sen blir det till att försöka hålla kostnader i schack och reparera bättra tillverka så mycket som möjligt tanken är fortfarande fin och bra men ovanlig och billig men i alla fall en början..
Men det klart tanken är hinna med ytterligare ett mini projekt denna säsongen!! Hämtade hem en Compakt idag har en del bitar över från Comet bygget så planen ligger få användning av lite delar som inte dög till det bygget!! Men mer om de får bli i en annan tråd!!
52.jpg
Ett mer än hyffsat objekt näst in till komplett blir nog både snabbt och enkelt bygge!! Färg inte riktigt bestämt men kanske en humla i gult och svart??
53.jpg
Motorn ett hittat gratis på tippen fynd!! Motorn stod i en hink upp och ner som av allt att dömma varit vattenfylld!! Dock rör sig veven så finns hopp tändplatta magnet sitter på ett annat bygge numer!! Men har i alla fall en s2 cylinder knappt inkörd till överst som kommer till användning.
Men vad som hinns med får ses för först blir det bygge av dubbel Carport med förråd samt ett uthus som måste utökas i storlek!!

Skriv svar