Avgassystem till Monarped M50/M55

Användarens profilbild
carre
Inlägg: 1
Blev medlem: 23 jan 2023, 21:18
Ort: Halland

Avgassystem till Monarped M50/M55

Inlägg av carre »

Tjena, behöver ett avgassystem och kåporna runt förgasaren till min monarped från nånstans runt 1954, med PILOT FM 50, 1 petare. Han har stått i en lada i 50 år, den är förövrigt komplett förutom då avgassystem och kåporna kring förgasaren. Har för tillfället inget luftfilter till förgasaren, finns det nått att rekommendera? :) Skriv om ni har nått :computer:
Användarens profilbild
SS440-80
Forumsponsor
Inlägg: 961
Blev medlem: 20 okt 2014, 21:33
Ort: Fredriksberg. Dalarna.

Re: Avgassystem till Monarped M50/M55

Inlägg av SS440-80 »

Är det original du vill ha? Alltså den runda korven som slutar under motorn, i så fall har nog jag en sådan. Måste bara kolla att själva kröken är för en FM50.1, och inte någon annan samtida motor.

Angående luftfiltret, är det bara själva filtret du saknar eller hela luftburken inklusive filter? Bara filtret kan du köpa hos t.ex mopedrenovering.se, det är 52mm i diameter.

Kåporna kan du faktiskt knacka till själv i aluminiumplåt. Gör en mall på storleken (skiljer lite mellan remdrivna och kedjedrivna modeller) lägg mallen på en bit planka och rita av konturerna, sedan ritar du in formen på den delen av kåpan som ska vara "bullig" innanför din ytterlinje.
Sedan tar du en vinkelslip med lamellsliprondell och slipar ur din fördjupning i plankbiten. När du är nöjd så tar du en bit tunn aluminiumplåt och klipper den några cm större än yttermåttet på din ursprungsmall. Lägg plåten på plankan och knacka försiktigt med en en kulhammare tills plåten format sig efter fördjupningen. Lägg sedan din ursprungsmall på din formade plåtbit och rita på vart du ska klippa plåten. slipa sedan av de vassa klippkanterna.
Lacka om du vill, eller ha den alu-blank. De första Monarpederna hade blanka kåpor.
Skriv svar