Sida 1 av 2

Kanongoda enkla julrecept

Postat: 12 dec 2016, 13:28
av mallgroda
Tänkte bara för en stressad mopedist lägga upp ett recept på julköttbullar som är lätta/snabba att fixa till
Wiren:s Julköttbullar
Koka julköttbullar i buljong är knepet för att lyckas. Julköttbullarna blir saftiga och smakrika. När du sedan ska äta så steker du snabbt de julköttbullar du vill ha till precis den stekyta du önskar.

Enkelt recept på julköttbullar (ca 40-50 st normalstora)
2-3 l buljong, t.ex. ox- eller schalottenlöksbuljong (vatten + fond/tärning)
1 kg blandfärs (50/50)
2 tsk salt
1 tsk krossad kryddpeppar (eller mer gör bara gott åt smaken)
1 1/2 tsk socker
1 1/2 msk senap, t.ex. grovkorning, skånsk
1-2 gula lökar (finhackade och stekt lätt så den råa smaken försvinner)
2 ägg
1 1/2 dl grädde
Smör att steka i

Koka upp buljong i en stor kastrull. Under tiden, blanda färsen med kryddorna och bind sedan ihop smeten med ägg och grädde. Lägg över smeten i en ”spritspåse” klipp ett hål i påsen för den storlek på köttbullar du vill göra, tryck ut en köttbulle och släpp efterhand ner dem i den kokande buljongen. Man behöver inte ”rulla köttbullarna dom formar sig i den kokande buljongen. Lägg inte i för många i taget. När julköttbullarna har kokat några minuter flyter de upp till ytan. Låt koka någon minut till. Känn efter, när köttbullen känns ganska fast och ”studsig” är den klar är fiska upp. När alla julköttbullarna är färdigkokta kan du lägga undan de du eventuellt inte ska ha just nu och vid servering snabbt steka julköttbullarna tills de får fin yta.

Bild

Re: Kanongoda enkla julrecept

Postat: 12 dec 2016, 17:49
av Hasse
:thumb: Det där är annat än mamma Scans gummibollar.

Re: Kanongoda enkla julrecept

Postat: 12 dec 2016, 20:17
av Säcken
Låter faktiskt väldigt gott, aldrig hört den varianten förut.
Dock vet ja dom som kokar julskinkan i äpplecider.

Re: Kanongoda enkla julrecept

Postat: 12 dec 2016, 20:32
av Micke S
Säcken skrev:Låter faktiskt väldigt gott, aldrig hört den varianten förut.
Dock vet ja dom som kokar julskinkan i äpplecider.
Blir det god äppelcider?

Re: Kanongoda enkla julrecept

Postat: 12 dec 2016, 20:43
av Säcken
Tror inte att det är meningen att man ska dricka cidern efter, utan det är nog mer tänkt att skinkan ska bli god.. :roll:

Re: Kanongoda enkla julrecept

Postat: 12 dec 2016, 21:08
av Micke S
Fan vad lättlurad jag är :mrgreen:

Re: Kanongoda enkla julrecept

Postat: 12 dec 2016, 21:23
av Raketsport
Till köttbullarna:
PICKLAD RÖDLÖK
tar 10 minuter att göra och är mycket godare än vanlig 1-2-3-lag. Dessutom sjukt gott på hamburgare

Liten sats (alldeles för liten):
2 stora rödlökar
2 dl vatten
1 dl vitvinsvinäger
1 dl socker
1 msk salt

Skiva rödlöken tunt och lägg i en ren burk. Koka snabbt upp vatten, vitvinsvinäger, socker och salt tills sockret har löst sig. Häll det kokande vattnet på löken och ställ sedan kallt (ej frysen) i minst 15 minuter. Klar efter en kvart men godast dagen efter. Håller några veckor.
picklad rödlök.jpg
picklad rödlök.jpg (135.61 KiB) Visad 3413 gånger

Re: Kanongoda enkla julrecept

Postat: 12 dec 2016, 21:25
av thomaz
koka köttbullar ??? som att åka PUCH cocos_acc.gif

Re: Kanongoda enkla julrecept

Postat: 12 dec 2016, 21:26
av HSE
Eftersom etanolen kokar bort vid 78,37 grader så är det ingen ide att dricka cidern efteråt... Men jag kommer osökt ihåg hur jag hamnade i hembaknings svängen en gång i värden. Det handlade om en sats på 20 liter vin som visserligen blev starkt men smakade för jäkligt. Så en ide dök upp, varför inte försöka rädda lite starkvara ut det :lol: Där efter blev det mycket skruvande och svetsande, på den tiden var det inte olagligt att inneha en apparat så länge man inte använde den :wink: Nå något recept får ni inte men lite intressant läsning här : https://www.systembolaget.se/fakta-och- ... tillering/" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Kanongoda enkla julrecept

Postat: 12 dec 2016, 21:29
av pnilz
Raketsport skrev: Koka snabbt upp vatten
Blir det fel om man kokar upp vattnet sakta? Hur snabbt är snabbt? 10sekunder, 1minut, 10minuter? Mycke frågor hoppas på seriöst svar!

Re: Kanongoda enkla julrecept

Postat: 12 dec 2016, 21:34
av HSE
Hoppas på seriöst svar! Den var bra :wink:

Re: Kanongoda enkla julrecept

Postat: 12 dec 2016, 21:36
av Micke S
Det står ju att det tar 10 minuter och är en massa annat som ska göras också. Så själva koket får inte ta så lång tid.

Re: Kanongoda enkla julrecept

Postat: 12 dec 2016, 21:40
av Raketsport
pnilz skrev:
Raketsport skrev: Koka snabbt upp vatten
Blir det fel om man kokar upp vattnet sakta? Hur snabbt är snabbt? 10sekunder, 1minut, 10minuter? Mycke frågor hoppas på seriöst svar!
Jo män ta hetvattne ur krana åsså plattan på högschte temperaturn så går he jäklitt fort.
Om du kokar upp det sakta blir du sysslolös då löken är skivad, men du är väl van att dra filttofflan efter dig.

Re: Kanongoda enkla julrecept

Postat: 12 dec 2016, 21:47
av pnilz
Raketsport skrev:
pnilz skrev:
Raketsport skrev: Koka snabbt upp vatten
Blir det fel om man kokar upp vattnet sakta? Hur snabbt är snabbt? 10sekunder, 1minut, 10minuter? Mycke frågor hoppas på seriöst svar!
Jo män ta hetvattne ur krana åsså plattan på högschte temperaturn så går he jäklitt fort.
Om du kokar upp det sakta blir du sysslolös då löken är skivad, men du är väl van att dra filttofflan efter dig.
Har du vatten i kranen :o jag trodde du hade allt vatten under köksgolvet och tog en spann vid behov :wink:

Re: Kanongoda enkla julrecept

Postat: 12 dec 2016, 21:49
av Raketaren
Raketsport skrev:
pnilz skrev:
Raketsport skrev: Koka snabbt upp vatten
Blir det fel om man kokar upp vattnet sakta? Hur snabbt är snabbt? 10sekunder, 1minut, 10minuter? Mycke frågor hoppas på seriöst svar!
Jo män ta hetvattne ur krana åsså plattan på högschte temperaturn så går he jäklitt fort.
Om du kokar upp det sakta blir du sysslolös då löken är skivad, men du är väl van att dra filttofflan efter dig.


:mutt: :mutt: