På en vanlig 2000 utan benskydd och fotplattor går det att skruva i en vanlig 3- eller 4-växlad Sachs. Man måste dock ha "smallblock", dvs motorhalvor med smalt bakre fäste - ELLER - ta ett "bigblock" och kapa bort lite aluminium i bakkant. Det är inte ett problem om man är lite händig och har känsla. En bågfil och lite dremel. Det har jag gjort på både en avfläktad (konverterad till fartvindskyld) 4LKH och på 4EKF. Fotpinnsarrangemang måste dit förstås...(lite filning och två nya hål). Vad gäller vilka cylindrar och förgasare som får plats så fungerar det utmärkt med en vanlig 50cc (47) eller 60cc (55) "femhalva" och en 17 Bing. Det man kan få göra är att ha en tunnare förgasarpackning för att få plats med rätt luftburk. Det kan också vara trångt vid trottellocket men inget som är ett stort problem. Så här ser det ut med den uppsättningen:
http://www.veteranmopeder.com/bilder/mo ... 020160.jpg
Om man sedan vill stjälpa i en EKF-motor så är det några saker man måste lösa först. Först ovanstående angående de bakre motorfästena. Kör man sedan med järncylle och har tillgång till en original EKF-topp så är det bara att skruva på - toppfästet sitter där det ska. Sedan återstår förgasarproblemet - järncyllarna har ett fast insugsrör och det är nu extremt lite utrymme mellan rör och ram. Man får välja mellan två vägar - 1. kapa av det fasta insugsröret och löda tillbaka det i annan vinkel (nackdelar = alla kan inte löda gjutjärn och insugsvinkeln blir inte optimal om man inte är väldigt händig), 2. kapa av så mycket man kan från förgasarfästesstosen (insugsröret) och gör ett vinklat samt förlängt insugsrör med klämfäste som för ut förgasaren utanför ramen (nackdelar = en ganska skarp krök på insugsröret och alla kan inte göra egna insugsrör).
Vill man köra med Mahle aluminiumcylinder som jag gör så gäller samma sak vad gäller insuget. Jag valde vinklat insugsrör, 19mm innerdiameter och med påsvetsat ytterrör för klämfästet, med några Ångström mellan röret och ramen. Dessutom måste man ordna med ett toppfäste. Det kan man göra som jag gjorde det = ditsvetsat original Sachs-öra och lite dremlade flänsar för att kunna få dit bulten. Eller en, via topplocksbultarna, påbultad platta. Det kan nog vara lite svårt om man som jag kör med solfjädertopp.
Sist - Athena eller motsvarande eftermarknadscyllar i alu. Dessa har löst insug så det går lättare att mickla till. Förgasaren måste ut på sidan även här dock. Topparna till dessa cyllar har ju oftast lite lägre och raka flänsar så här blir det nog enklast med ett påbultat toppfäste.
Så här ser det ut med Mahle-cylle 6,25 och därtill hörande original 19 Bing. Då jag ville köra med den gamla Bing: en så beräknade jag mitt insugsrör för uppvinkling - så att flottörhuset skulle hamna rakt. Inget för den diskrete.



Allt det här är roligt, trevligt och ganska arbetsintensivt - och/men om du bara vill ha lite fart så föreslår jag:
(Enklast) Om det du har nu är en 2-växel hand med trampor och benskydd - byt till en 3-växel hand med trampor och montera dit en "femhalva" med 17 Bing och en Jamarcool.
(Ganska enkelt) Som ovan men byt till fotväxlad 3/4 - du måste då montera fotpinnar.
(Lite stökigare) Är det du har en 2-växel hand med kick, benskydd och fotplattor, byt till en fotväxlad 3/4 - du måste då ta bort fotplattorna, montera fotpinnar m m.
Lycka till.
PS. Byter du till fotväxlat så bör du även vara medveten om att kedjelinjen inte lirar. Inget absolut kritiskt - jag körde länge med fyrpet och originalsving/baknav. Däremot så klarar inte baknavet och bakdrevet hur mycket stryk som helst. Bromsverkan med originalnaven är inte mycket att hurra för och mina blev blå-bruna efter lite glad och upprymd körning. Lacken lossnade. Bakdrevet är gängat på navkroppen och vid dragracing så rycktes drevets gängor av. Det såg lustigt ut (det var inte jag som körde utan en 60-kilos kompis - så jag såg det "live"). Han stod där och gasade för fullt, kedjan snurrade sin gång - men han kom ingenstans. Efter det blev det 50SS-sving och Leleu 120-nav. Bra för bromsverkan blev det också... och korrekt kedjelinje kom på köpet.