Wiren:s Julköttbullar
Koka julköttbullar i buljong är knepet för att lyckas. Julköttbullarna blir saftiga och smakrika. När du sedan ska äta så steker du snabbt de julköttbullar du vill ha till precis den stekyta du önskar.
Enkelt recept på julköttbullar (ca 40-50 st normalstora)
2-3 l buljong, t.ex. ox- eller schalottenlöksbuljong (vatten + fond/tärning)
1 kg blandfärs (50/50)
2 tsk salt
1 tsk krossad kryddpeppar (eller mer gör bara gott åt smaken)
1 1/2 tsk socker
1 1/2 msk senap, t.ex. grovkorning, skånsk
1-2 gula lökar (finhackade och stekt lätt så den råa smaken försvinner)
2 ägg
1 1/2 dl grädde
Smör att steka i
Koka upp buljong i en stor kastrull. Under tiden, blanda färsen med kryddorna och bind sedan ihop smeten med ägg och grädde. Lägg över smeten i en ”spritspåse” klipp ett hål i påsen för den storlek på köttbullar du vill göra, tryck ut en köttbulle och släpp efterhand ner dem i den kokande buljongen. Man behöver inte ”rulla köttbullarna dom formar sig i den kokande buljongen. Lägg inte i för många i taget. När julköttbullarna har kokat några minuter flyter de upp till ytan. Låt koka någon minut till. Känn efter, när köttbullen känns ganska fast och ”studsig” är den klar är fiska upp. När alla julköttbullarna är färdigkokta kan du lägga undan de du eventuellt inte ska ha just nu och vid servering snabbt steka julköttbullarna tills de får fin yta.
